Moja kuchnia

Zupa z dyni – jesienna królowa zup :)

Zupa z dyni – któż jej jeszcze nie jadł? 😀 .  Ja sama przyznam się bez bicia, że jestem jej miłośniczką dopiero od roku. Ale była to zdecydowanie miłość od pierwszej łyżeczki 😉 . Przepisów na zupę dyniową jest w internecie od groma, mimo wszystko nie zniechęciło mnie to do wtrącenia również i moich 3 groszy.

Zupa dyniowa składniki:
– dynia of course 😉 , w zależności ile chcemy mieć zupy. Ja zazwyczaj robię z połowy dyni (takiej malej dostępnej w supermarkecie) i mam porządne porcje dla 2 os.
– 1-2 ziemniaki (w zależności od wielkości ziemniaka)
– oliwa z oliwek lub trochę oleju
– cebula średnia
– 2 ząbki czosnku
– rosół lub woda (jak kto woli 😉 )
– czerwona soczewica
– grzanki lub pestki dyni
– sól, pieprz, curry i tymianek do smaku 🙂

Przygotowanie:
Dynię, ziemniaki, cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą lub olejem. Smażymy ok. 15 min. Następnie przekładamy wszystko do garnka, dodajemy trochę czerwonej soczewicy i zalewamy niewielką ilością rosołu/wodą. Ja dolewam tylko tyle aby dynia wraz z pozostałymi składnikami była zakryta. Uwaga! Za dużo wody sprawi, że dynia będzie bardzo słabo wyczuwalna.
Wszystko gotujemy do miękkości (ok. 30 min). Jak już mam miękkie warzywa, miksuję wszystko blenderem. Daję curry, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
Na sam koniec dodaję grzanki lub pestki dyni.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *