Moja kuchnia

Zima bez przeziębienia czyli mój sposób na rozgrzewającą herbatkę !

Ponieważ okres zimowy jest u mnie zawsze ubogi w bieganie, to każdy wolny dzień jest dla mnie na wagę złota 😉 . Zazwyczaj na bieganie zostają mi tylko weekendy. No chyba, że dopadnie mnie przeziębienie 🙁 . Średnio raz- dwa razy na sezon ląduję z mega katarem, bólem głowy i czasem nawet gorączką.

Od kilku lat szukam złotego środka na skuteczną walkę z wirusami. I tak w tym sezonie postawiłam na rozgrzewającą herbatę. Jak na razie /odpukuję właśnie w niemalowane drewno ;)/ wirusy mnie nie dopadły, a wierzcie mi próbowały już kilkukrotnie 😀 .

Za każdym razem, gdy czułam że “coś mnie łapie” szykowałam sobie dzbanek aromatycznej i rozgrzewającej herbaty. I jak na razie działa 😀 . Jeden zero dla mnie 😉 .

A oto mój przepis:

składniki


Herbata

Susz herbaciany owocowy lub jakakolwiek inna herbata, która Wam smakuje. Ja używam herbaty z suszonych owoców.  

Taki napar, w przeciwieństwie do zwykłej herbaty, nie zawiera dodatkowej kofeiny.

Imbir

Imbir (korzeń) ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a do tego świetnie rozgrzewa nas od wewnątrz.

Naszej herbatce nada trochę ostrego smaku 😉 .

Goździki

Ta aromatyczna przyprawa nie tylko działa rozgrzewająco ale również przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

Dodanie kilku goździków nada naszej herbatce wspaniałego aromatu.

A przy okazji warto wspomnieć, że goździki zawierają m.in. polifenole (są to silne antyutleniacze), które spowalniają procesy starzenia się 🙂

 
Kardamon

Kardamon to również bardzo aromatyczna przyprawa, mająca właściwości przeciwzapalne.

Wzmocni naszą odporność, złagodzi kaszel i nada naszej herbacie orientalny charakter 😉

Od dwóch miesięcy jestem fanką kardamonu !

Cynamon

Cynamon działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Pomaga w leczeniu przeziębienia oraz przy problemach z górnymi drogami oddechowymi.

Cynamon nada naszej herbacie słodką nutę i wspaniały aromat 🙂

Miód

O właściwościach miodu nie trzeba zapewniać 🙂 . Wszyscy wiemy, że prawdziwy miód to samo zdrowie. Już niejeden raz miodzik zwalczył mój ból gardła.

Do mojej rozgrzewającej herbaty, miód dodaję opcjonalnie. Nie przepadam za słodkimi napojami ale na pewno dla większości z Was będzie super dodatkiem.

Cytryna

Mimo, że cytryna jest wspaniałym źródłem witaminy C, to również – o czym nie wiedziałam – ma właściwości schładzające, a nie rozgrzewające. Tak więc cytrynę do takiej herbatki nie zawsze dodaję.

Ale na pewno będzie świetnym dodatkiem dla osób chcących troszkę złagodzić intensywny aromat przypraw korzennych.

Przygotowanie: do czajniczka (ja mam taki 0,5 l) wsypujemy trochę suszu herbacianego, dodajemy:

  • imbir (najlepszy jest świeży korzeń pokrojony na cienkie plasterki lub starty na tarce). Na początek swojej przygody z imbirem dodajcie go mało – jest bardzo ostry w smaku. Z czasem sami zobaczycie czy wolicie wersję z delikatnym czy mega ostrym imbirem 😉 .
  • goździki (ok. 5-6 sztuk – kwestia gustu, ja z czasem zaczynam dodawać coraz więcej 😉 ),
  • kardamon (można dodać zmielony. Ale uwaga ! Zmielony kardamon ma silny aromat, najlepiej na początek dodajcie do herbaty tylko odrobinkę. Tyci tyci na łyżeczce 😀 . Ja kupuję cały kardamon i wsypuję do herbaty ziarenka z łupinki – ok. 5-6 takich łupinek),
  • cynamon – laska cynamonu wygląda bardzo klimatycznie 😀 . Ja dodaję cynamon w wersji zmielonej jak i w wersji laski cynamonowej. Wówczas osiągam mocno cynamonowy aromat 😀 .

Wszytko zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy aż do zaparzenia. W moim wypadku na ok. 10 minut. Osoby, które zamiast suszu owocowego będą używały herbaty, lepiej żeby usunęły herbatę z naparu po ok. 2 minutach.

Po 10 minutach rozlewamy i cieszymy się aromatyczną, smakowitą i rozgrzewającą herbatką 😀 .

Dla smaku można dodać cytrynę oraz miód.

A jakie są Wasze sposoby na przeziębienia?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *